Przygotowanie pełnej dokumentacji systemu HACCP, GMP/GHP wraz z uzgodnieniami z sanepidem
System Analizy zagrożeń I Krytycznych Punktów Kontrolnych (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System) jest w Polsce obowiązkowym systemem zapewniającym bezpieczeństwo żywności w gastronomii oraz zakładach wytwarzania żywności. Każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek wdrożyć ten system i nieustannie go udoskonalać. GHP (z ang. Good Hygienic Practice) i GMP (z ang. Good Manufacturing Practice) czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna to szereg działań, które należy podjąć aby zapewnić bezpieczeństwo żywności na każdym etapie jej produkcji i sprzedaży. Wymagania dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej dotyczą wielu aspektów takich jak: procedura mycia, dezynfekcji i konserwacji urządzeń mających kontakt z żywnością, szkolenia i higiena osobista pracowników, zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców itp. Nasza firma pomaga w uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń i dokumentacji na potrzeby sanepidu.Przygotowanie lokalu do odbioru przez Sanepid
Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje zgody na przygotowanie żywności od Inspektora Sanitarnego. Po pozytywnym przejściu kontroli nasza restauracja zostanie wpisana do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Pozwolenie takie jest również niezbędne jeśli dokonujemy zmian wewnątrz lokalu lub w procesie technologicznym przygotowania żywności. Ponieważ zarówno kontrola jak i przygotowanie do niej wiąże się z dużym obciążeniem czasowym dla przedsiębiorcy, dlatego postanowiliśmy wykorzystać nasze doświadczenie aby pomóc lokalom gastronomicznym w szybkim i sprawnym załatwieniu wszelkich formalności związanych z otwarciem ich nowego przedsięwzięcia. Firma Recanet od lat działa w branży gastronomicznej, dlatego doskonale wiemy na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przygotowując lokal do odbioru przez Sanepid. We współpracy z architektem pomagamy restauracjom w przygotowaniu odpowiedniego projektu ciągów wentylacyjnych, kompletujemy dokumentację wymaganą przez urząd i służymy radą na każdym szczeblu przygotowania do kontroli. Powierzając nam wszystkie formalności związane z przygotowaniem lokalu do odbioru przez Sanepid oddajesz ten specjalistyczny temat w ręce profesjonalistów.Wsparcie dotyczące podstawowych przepisów w zakresie otwarcia lokalu
Każdy lokal gastronomiczny rozpoczynając działalność potrzebuje zgody na przygotowanie żywności od Inspektora Sanitarnego. Formalności jest sporo dlatego warto poprosić o pomoc firmy, które specjalizują się w tej tematyce. Ponieważ zarówno kontrola jak i przygotowanie do niej wiąże się z dużym obciążeniem czasowym dla przedsiębiorcy, dlatego postanowiliśmy wykorzystać nasze doświadczenie aby pomóc lokalom gastronomicznym w szybkim i sprawnym załatwieniu wszelkich formalności związanych z otwarciem ich nowego przedsięwzięcia. Oferujemy wsparcie merytoryczne w zakresie podstawowych przepisów dotyczących funkcjonowania lokali zajmujących się przetwarzaniem i sprzedażą żywności oraz służymy radą w problematycznych kwestiach. Firma Recanet od lat działa w branży gastronomicznej, dlatego doskonale wiemy na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przygotowując lokal do odbioru przez Sanepid. We współpracy z architektem pomagamy restauracjom w przygotowaniu odpowiedniego projektu ciągów wentylacyjnych, kompletujemy dokumentację wymaganą przez urząd i służymy radą na każdym szczeblu przygotowania do kontroli. Powierzając nam wszystkie formalności związane z przysposobieniem lokalu do odbioru przez Sanepid oddajesz ten specjalistyczny temat w ręce profesjonalistów.Przygotowanie instrukcji dla personelu
Dobra kuchnia to tylko połowa sukcesu lokalu gastronomicznego. Doświadczenie Twojego gościa zaczyna się bowiem od momentu wejścia do lokalu aż po jego opuszczenie. Bardzo ważne jest więc aby nasi pracownicy wiedzieli nie tylko jak przyjąć zamówienie ale także w jaki sposób zadbać o komfort klienta. Uśmiech, sympatyczne i ciepłe przyjęcie, monitorowanie zadowolenia gościa po dostarczeniu posiłku na stół oraz sprawna i szybka obsługa, to wszystko składa się na wizerunek naszego lokalu. Oczywiście każdy pracownik musi przejść odpowiednie przeszkolenie zanim zacznie reprezentować naszą restaurację. Wszystkie zasady powinny być jednak jasne i wisieć w pomieszczeniach pracowniczych dla przypomnienia. Instrukcja dla personelu ujmuje całą filozofię lokalu i przypomina o najważniejszych jej założeniach. Jeśli nie masz czasu samodzielnie przygotować wytycznych, którymi powinni kierować się pracownicy w Twoim lokalu gastronomicznym, możesz bez obaw powierzyć nam opracowanie tego specjalistycznego tematu. Firma Recanet od lat działa w branży gastronomicznej, dlatego doskonale wiemy na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przygotowując instrukcję dla personelu lokalu gastronomicznego.Przygotowanie instrukcji obsługi urządzeń
Zanim pracownik rozpocznie pracę w lokalu gastronomicznym przechodzi szereg szkoleń, które mają na celu przygotować go do wykonywania obowiązków na danym stanowisku. W ramach tego szkolenia dowiaduje się także jak obsługiwać sprzęt, którym będzie się posługiwał na co dzień. Zanim te czynności staną się automatyczne przyda się na pewno każdemu instrukcja obsługi i konserwacji urządzeń dostępnych w lokalu gastronomicznym. Dzięki takim wytycznym będzie zawsze można sprawdzić jak włączyć, wyłączyć, obsłużyć i czyścić sprzęt mający kontakt z żywnością i nie tylko. Instrukcja obsługi urządzeń w lokalu gastronomicznym to także cenne źródło wiedzy dla osób na zastępstwie i dla managerów, którzy powinni egzekwować prawidłowe użytkowanie i czystość wszystkich używanych w restauracji maszyn. Jeśli nie masz czasu samodzielnie przygotować wytycznych, dotyczących obsługi urządzeń wykorzystywanych w Twoim lokalu gastronomicznym, możesz bez obaw powierzyć nam opracowanie tego specjalistycznego tematu. Firma Recanet od lat działa w branży gastronomicznej, dlatego doskonale wiemy na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przygotowując instrukcję obsługi urządzeń wykorzystywanych w twojej restauracji.Masz pytania? Zadaj je przez formularz. Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24h.